0242 237 50 75

18.ULUSLARARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ BAŞLIYOR.

işçi film

Değerli Meslektaşlarımız

18.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Antalya’da 16 Aralık 2023 tarihinde başlıyor; 26 Aralık’a kadar çok sayıda belgesel, sinema gösterimi ve söyleşi ile devam ediyor. Kentimizde, Altın Portakal ve sansür tartışmaları arasında böylesi bağımsız bir festivalin olmasını oldukça önemsiyoruz. Antalya Tabip Odası, KESK Antalya Şubeler Platformu, DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği ve Antalya Halkevi’nin düzenleme komitesinde yer aldığı ve çok sayıda gönüllünün emeği üzerinden yürüyen bu tür festivallerin kentimizin kaygılarını daha doğru ifade edeceğini biliyoruz. Altın Portakal Film Festivalinin ‘Kanun Hükmü’ belgeseli üzerinde yürütülen tartışma sonrası iptal edilmesiyle, emeğin, ötekilerin, kadınların, LGBTİ+ bireylerin, kadına yönelik şiddetin konuşulacağı bu tür etkinlikler daha da önem kazanmaktadır.
Festivalin galası 16 Aralık 2023 Cumartesi günü saat 20:00’ de Konyaaltı Cemevi Korkmaz Tedik Salonu’nda; demokratik kitle örgütleri, sendikalar, sanatseverler ve yurttaşların katılımı ile yapılacaktır. Tertip Komitesi adına Dr. Ulaş Yılmaz’ın açılış konuşması sonrası plaket töreni gerçekleştirilecektir. Festival komitesi tarafından bu yıl, Kumluca Belediyesi Disk Genel -İş İşçilerine, Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu’na, Kızılarık Barınma Platformu’na ve Kanun Hükmü Belgeseli yönetmeni Nejla Demirci’ye plaket verilmesi kararlaştırılmıştır. Müzik dinletisi sonrası Navnişan (Adres), Don Don Kurşunu, Living Wage (Yaşam Ücreti) adlı kısa metraj film/belgesellerin gösterilmesiyle ilk gün sonlanacaktır.
Antalya Tabip Odası olarak bu yıl festival kapsamında toplantı salonumuzda hem gösterimlere hem de söyleşilere yer vereceğiz.17 Aralık 2023 Pazar günü saat 13:00’de Antalya Tabip Odası Toplantı Salonu’nda, TTB’nin deprem sonrası gösterdiği dayanışmayı konu edinen “Duvarsız Odalar: Dayanışmadan Süzülen Umut” belgeselini izleyeceğiz. Sonrasında Dr. Ulaş Yılmaz moderatörlüğünde belgeselin yönetmeni Sibel Tekin ve “Kanun Hükmü” belgeselinin yönetmeni Nejla Demirci ile “Sinema/Belgesel’in Hakikat Arzusu ve Sansür” söyleşisini yapacağız.
20-23-24 Aralık günlerinde de Antalya Tabip Odası Salonu’nda çok sayıda kısa /uzun metrajlı belgesel, sinema ücretsiz olarak gösterilecek. Tüm sanatseverlere açık olan gösterimlerde sanatın toplumsal rolüne uygun olarak itiraz dilini birlikte öreceğiz. Programda; TTB belgeseli ile umuda, Arayış ile Afrika’daki göçmenliğe, Karanfil Meydanı ile Cumartesi Anneleri’ne, Denge Kilitan ile ötekilerin birbirini anlama çabasına, Kimse Gitmezdi ile LGBTİ+ bireylerin yaşadıkları sorunlara, Kızıl Şehir filmi ile 1960’ların Küba’sında Santiago sokaklarına, Lacivert Gece ile maden işçilerinin yaşadığı dönüşüme, Sokak Lambası ile Rusya’da Down Sendromlu bireyin verdiği yaşam mücadelesine, Kefsan ile İran sınırındaki kolberlere, İkizköy belgeseli ile Akbelen ormanlarına yönelik yıkıma karşı verilen direnişe ve daha birçok hikâyeye tanıklık edeceğiz.
Sanat, hakikat arayışı yolunda toplumsal hafızayı oluşturmada önemli bir role sahiptir. Bu nedenle derdi olan, bağımsız, ötekilerin dilini konuşmak isteyen bu festivali hep birlikte izlemek istiyoruz. Tüm hekimleri ve sanatseverleri 16-26 Aralık’ta yapılacak 18.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali gösterimlerine bekliyoruz.

Antalya Tabip Odası