0242 237 50 75

İşyeri hekimlerinin sorunları katlanarak artıyor

metehan_akbulut

340 bin civarında işyerinde görev yapan 14 bine yakın işyeri hekiminin çok ciddi sorunları olduğunu söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği (İSİH) Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut, “Ücretlerin düşüklüğü, çalışma şartlarının ağırlığı, güvencesizlik, maaş ödeme düzensizlikleri, mesleki bağımsızlığın olmaması, SGK primlerinin eksik yatırılması, izin haklarının kullandırılmaması başta olmak üzere sorunlarımız katlanarak artıyor” dedi.

İşyeri hekimlerinin ücretlerinin düşük olmasının yanı sıra, görevlerini yapabilmek için kullandıkları araç, benzin, bilgisayar, internet gibi giderleri de kendi olanaklarıyla karşılamaya zorlandıklarını ifade eden Dr. Metehan Akbulut, “14 bin işyeri hekiminin büyük bir çoğunluğu ellerinde bilgisayarlarıyla bir işyerinden, diğerine hatta bir ilden diğerine yetişmeye çalışıyor. Üstelik yolda geçen bu süreler çalışma saatlerinden sayılmıyor. Meslektaşlarımız ayrıca hizmet verdikleri mekanların fiziki şartlarının yetersizliği, mobbing ve  sözleşmesiz çalışmaya kadar birçok sorunla karşı karşıya” değerlendirmesi yaptı.

Süreç kuralsız ve etik dışı

10 yıl önce yürürlüğe sokulan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasıyla işyeri hekimliğinin ucuz işgücü olarak serbest piyasanın insafına bırakıldığını belirten Dr. Metehan Akbulut, “İşçi sağlığı alanının neredeyse tamamına hâkim olan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) bu alanı ticaret/kâr alanı görüyor. Mümkün olan en düşük maliyetle, yasal gerekliliği karşılayacak şekilde çalışmayı esas alıyorlar. İşçi sağlığı hizmetlerinin nitelikli şekilde verilebilmesi umurlarında değil.  Süreç kuralsız ve etik dışı işliyor. Bu kurumların etkin şekilde denetlendiğini ise kesinlikle söyleyemeyiz.” şeklinde konuştu.

“İşyeri hekimliği sertifikalarının OSGB’ler tarafından yasadışı şekilde kiralandığına tanık oluyoruz. Meslektaşlarımızın önemli bir kısmı işyeri hekimliğini ekonomik sıkıntıları nedeniyle yapmak zorunda kalıyor. Özellikle SSK ve BAĞ-KUR dan emekli olan meslektaşlarımızın maaşları açlık sınırında. Bu çaresizlik ortamı sorunların ağırlaşmasına yol açıyor ” diyen Dr. Metehan Akbulut “İşyeri hekimlerinin OSGB’ler aracılığıyla istihdam edilmesi, OSGB’lerin özel istihdam bürosu mantığıyla istihdam sağlamaya çalışması ve düşük ücretle çalışacak hekim  bulmaya çalışması sonucunda, işçi sağlığını koruma ve geliştirme temel amacından uzaklaşmış uygulamalar ortaya çıktı. Nitelikli işçi sağlığı hizmetlerinin verilemediği bu ortamdaki sorunlar sadece işyeri hekimlerinin ve diğer İSG emekçilerinin değil; işçilerin, işçi ailelerinin, tüm halkın sorunlarıdır” dedi.

Çözüm için birleşik mücadele

İşyeri hekimlerinin ücretlerinin artırılması, mesleki bağımsızlıklarının güvence altına alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özlük haklarının verilmesi, çalışma haklarının gasp edilmemesi, sertifika kiralamanın engellenmesi gibi birçok konuda mücadele yürüttüklerini vurgulayan Dr. Metehan Akbulut, “Ne istediğini bilen, etkin, bütünlüklü doğru ve kararlı bir mücadele hattı izliyoruz. Sadece meslek örgütümüze sıkışmayan tüm yaşam alanlarında da örgütlenen ve fiili-meşru mücadeleyi merkeze koyan birleşik bir mücadele hattı oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.