3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile Dr.Gülsün Gülay Yılmaz
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Gülsün Gülay Yılmaz bir açıklama yaptı.
Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık tarihinin Uluslararası Engelliler Günü olarak kutlanmasına karar verdiğini hatırlatan Dr.Gülsün Gülay Yılmaz, “Bu günde engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, sorunlarına sahip çıkmak, doğru ve kalıcı çözümler üretmek, toplumla bütünleşmelerini sağlamak, onların yaşamlarının kolaylaşmasına yardım etmek; hepimiz için toplumsal bir görevdir. Bugün gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli “engeller” ile karşılaşan engelli insanlarımızın farkına varmak ve onlarla birlikte yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor.” dedi.
Engelsiz bir dünya
“3 Aralık özgürlük mücadelesinin günüdür. 3 Aralık evde bağımlı yaşayan ve sokakta binlerce engelle karşılaşanların hak arama mücadelesidir. 3 Aralık tekerlekli sandalye ve bastonların seslerinin sokaklarda, caddelerde, meydanlarda yankılandığı gündür. 3 Aralık her gruptan engellilerin, engelsiz bir dünya adına seslerini duyurduğu gündür.” diyen Dr.Gülsün Gülay Yılmaz açıklamasında “Fiziki engellerin değil, kalplerdeki engellerin sorun olduğu bilincinin tüm topluma yayılmasını; zihinlerdeki engellerin kaldırılmasına çalışmalıyız. “ ifadelerine yer verdi..
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. Ülke nüfuslarının %10-12’si civarı engellilerden oluşmaktadır. Kalıcı zihinsel, konuşma, ortopedik, işitme, görme sorunu veya sürekli hastalığı olanların tümü engelli grubunu oluşturur. Engellilik nedenleri ile ilgili yapılan araştırmalarda; bunların büyük çoğunluğunun önlenebilir nedenler olduğu gösterilmiştir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar (hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları) gibi sorunların tümü önlenebilir süreçlerdir.
Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık tarihini Uluslararası Engelliler Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu günde engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, sorunlarına sahip çıkmak, doğru ve kalıcı çözümler üretmek, toplumla bütünleşmelerini sağlamak, onların yaşamlarının kolaylaşmasına yardım etmek; hepimiz için toplumsal bir görevdir. Bugün gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli “engeller” ile karşılaşan engelli insanlarımızın farkına varmak ve onlarla birlikte yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor.
“3 Aralık özgürlük mücadelesinin günüdür. 3 Aralık evde bağımlı yaşayan ve sokakta binlerce engelle karşılaşanların hak arama mücadelesidir. 3 Aralık tekerlekli sandalye ve bastonların seslerinin sokaklarda, caddelerde, meydanlarda yankılandığı gündür. 3 Aralık her gruptan engellilerin, engelsiz bir dünya adına seslerini duyurduğu gündür. “
Engelli bireyler ve aile yakınları uzun ve zorlu olan bu engellilik sürecinde anksiyete ve tükenmişlik duygusu ile sıklıkla karşılaşmaktadırlar.
Engelliler ve aileleri kendilerine kanun ve yasalarla verilmiş haklarından önce toplumsal empati duygusunun ne kadar değerli olduğunu biliyorlar.
ENGELLİLERİN TALEPLERİ NELERDİR?
-Herkesle eşit haklara, fırsat ve olanaklara sahip yurttaşlar olarak yaşamak,
-Nitelikli ve erişilebilir bir eğitim,
-Haklara, hizmetlere ve bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılmasını,
-Herkes için tasarlanmış kentler, sokaklar, konutlar, toplu taşıma araçları, ürünler,
-Toplumsal yaşamda, bilimde sanatta ve siyasette etkin olarak yer almak,
-Temsil organlarında sadece engelli sorunları için değil ülke ve dünya sorunlarının çözümüne katkı sunabileceğimiz için de yer almak istiyorlar.
-Her şeyden ücretsiz ve indirimli yararlanmak değil, ilave giderlerimizi karşılayacak düzenli bir engelli aylığı almak istiyorlar.
Fiziki engellerin değil, kalplerdeki engellerin sorun olduğu bilincinin tüm topluma yayılmasını; zihinlerdeki engellerin kaldırılmasına çalışmalıyız.